Képek a weboldalon

Képek megjelenítése, közzététele fontos része egy-egy weboldalnak, így a Digitális Futószalagon készült weboldalaknál is nagy hangsúlyt fektetek erre a kérdésre.

Az internet elsősorban vizuális média, tehát a képekkel adott esetben gyorsabban tudjuk eljuttatni az információt a látogatóhoz. A gyorsaság fontos, hiszen sok százmillió weboldal "küzd" a látogatókért. Ebben a kiélezett versenyben nem kérdés, hogy egy hatékony weboldal elképzelhetetlen képek nélkül.

Egy jó kép többet ér ezer szónál!

Milyen egy jó kép?

Az emberek többsége - így a weboldal látogatók is - a kép témája, tartalma alapján gondolják, vagy mondják, hogy "ez egy jó kép". Ez nyilván sok mindentől függ, így nagyon szubjektív a megítélés ezért erre most nem térek ki.

Egy weboldal készítésénél a fentieken túl léteznek bizonyos "követelmények", szakmai elvárások a képek esetében. Ezekből ami rád vonatkozik azok a következőek:

  1. éles
  2. releváns
  3. jogtiszta

Éles kép

Természetesen nem csak tűéles képek fordulnak elő weboldalakon. Sőt! Egy képnek minél nagyobb a felbontása (a felbontás nagyságát DPI-ben határozzák meg) annál részletgazdagabb, élesebb. A weboldalakra - monitorra és egyéb kijelzőkre - bőven elegendő egy 72dpi-s felbontású kép ami már nyomtatáshoz viszont kevés lenne.

A lényeg, hogy ne legyen homályos és a fizikai méretei (szélesség, magasság) kellően nagyok legyenek a weboldalon történő megjelenítéshez.

700 x 467

Az alábbi kép nem tökéletes de a célnak pont megfelel. Ez a kép arra jó, hogy megmutassam, ekkora felbontás - 72 pdi - és ezen a weboldalon ekkora méret (szélesség-magasság képpontban megadva 700px 467px) pont elég.
Öltönyös urak színes zokniban

280 x 187

Ugyanaz a kép, ugyanakkora felbontásban csak a méretek (dimenziók) változtak. Továbbá a kép lényege - a figyelemfelkeltés - kevésbé hangsúlyos. (kivéve ha mobilon nézed, mert akkor egyforma nagyok ami abból fakad, hogy a kisebbik képet már nem "kicsinyítem" tovább)
Öltönyös urak színes zokniban

700 x 467 újra

A méret és felbontás ugyanaz mint az első képnél, de ezt a kis képből nagyítottam fel. Jól látszik, hogy torzult, szakszóval azt mondjuk, hogy pixeles ami egyébként a pexels weoldaláról származik. Mármint az eredeti, az éles kép.
Öltönyös urak színes zokniban (rossz minőségben)

Releváns kép

A fenti példaképek ha szigorúan nézzük nem relevánsak, mert nem sok közük van a Digitális Futószalaghoz, a weboldalak világához, de még a T-Modellhez sem sok. Ha onnan nézzük azonban, hogy kellően figyelemre méltó (vonzza a tekintetet) és a mérethez tartozó alapdolgokat jól be lehet vele mutatni, akkor releváns kép.

A releváns azt jelenti, hogy az adott tárgyhoz, témához szorosan kapcsolódik. A képeknek többek között címet is kell adni. Amikor a kép fölé viszed az egeret, akkor jelenik meg és ezt olvassák el a keresők is. Ez alapján indexelik a képet. Ezért fontos, hogy a kép címe is kapcsolódjon a weboldalon található információkhoz, szöveghez. Tehát hiába van egy szép "naplementés" kép amin kellemes színek láthatóak, jó érzés nézni, kellően nagy és éles ha ez mondjuk egy könyvelőiroda honlapján található. Ezt a látogatók is észreveszik, hogy nem oda való és jobb esetben értetlenkednek de a gyakoribb amikor bezárják az oldalt egy "Ez meg micsoda??" megjegyzés kíséretében.

Jogtiszta

A jogtiszta azt jelenti, hogy a weboldal tulajdonosa rendelkezik az adott kép felhasználási jogával. Ez lehet saját kép, "ingyenes" letöltésből származó, vagy megvásárolt. A fotók és egyéb képek is egyfajta szellemi termékek (a fizikai tulajdonságaikon túl) melyekhez jogok fűződhetnek.

Magyarul egy letöltött kép a "megfelelő" képmanipulálás (A részletekbe nem mennék bele...) után sem lesz feltétlenül jogtiszta.

Stock fotók

Mi is az a stock fotó? A stock angol szó jelentése (többek között) készlet. Ezek a weboldalak - ahol stock fotókhoz lehet hozzájutni - pontosan azért jöttek létre, hogy akinek csak alkalmanként van szüksége jó minőségű - profi, vagy hivatásos fotósok által készített - fotókra, azok is találjanak kedvükre valót és ne kelljen ezért fényképészt fogadni. Rendszerint ezek az oldalak tematizálva, kereshetően kínálják a portékájukat.

Bigstock

Nagyon sok ilyen weboldal létezik, vannak teljesen ingyenesek és akad olyan aki pár képet ingyen ad (regisztrációért cserébe). A Bigstock egy ilyen utóbbi modellt követő ügynökség.

Mint ahogy már korábban említettem, a Digitális Futószalagon készült weboldalak is tartalmazhatnak stock fotókat ha nem rendelkezel saját képekkel. Mivel a képeket neked kell "feltölteni", ezért ehhez csak iránymutatást tudok neked nyújtani.

Egy átlagos weboldal életében nem kell sok fotó, így ha csak azért regisztrálnál, hogy hozzájussál a weboldaladra fotókhoz, akkor ezt nem feltétlenül kell megtenned! Az általam nyújtott szolgáltatás része, egy egyszeri alkalom keretében 3 darab jó minőségű stock fotó, a Bigstock kínálatából az én előfizetésem terhére.

Hogyan jutok hozzá?

A kisméretű, vízjellel ellátott fotókat bárki - regisztrálás nélkül is - legálisan letöltheti. Az így letöltött képfájlokat (a fájl nevét ne változtasd meg, mert az maga a kép azonosítója) feltöltöd a Digitális Futószalagra amikor a tartalmakat küldöd be. Az ideiglenes weboldaladon - amit ingyen elkészítek neked - még ezeket a vízjeles képeket fogjuk használni és ha úgy döntesz, hogy igénybe veszed a szolgáltatásom fizetős részét is, akkor ezeket a képeket megvásárolom és az éles weboldalon már azokat fogod látni, természetesen optimalizálva.